Kadastrālā uzmērīšana, Zemesgrāmata and all that jazz

Viena no bankas prasībām ir pēc iespējas drīzāk jaunbūvi ierakstīt Zemesgrāmatā. Atkarībā no bankas individuālajiem rituāliem šis var ietekmēt otrās vai trešās aizdevuma daļas izmaksāšanu. Lai jaunbūvi ierakstītu Zemesgrāmatā, ir nepieciešama kadastrālā uzmērīšanas lieta, kuru sagatavo Valsts zemes dienests pēc tam, kad jaunbūve (manā gadījumā – pamati) ir dabā apsekota, uzmērīta un ieguvusi būves kadastra apzīmējumu. Šis pasākums var būt nervus kutinošs, jo aizkavēšanās ar Zemesgrāmatu var nozīmēt dīkstāvi būvlaukumā.

Tā kā biju dzirdējis stāstus par trīs un bezmaz četru mēnešu gaidīšanu, kadastrālās uzmērīšanas lietu Zemes dienestā pasūtīju bezmaz vienlaicīgi ar būvbedres rakšanu. Tas bija saprātīgi, jo mana rinda uz uzmērītājas vizīti pienāca tikai pēc kādām trim nedēļām, kad jau bija uzmūrētas 3-4 bloku rindas. To, ka būvei ir piešķirts kadastra apzīmējums, uzzināju no Rīgas domes Finanšu departamenta, kurš jau nākamajā dienā pēc būves ID parādīšanās kadastra sistēmā, man atsūtīja rēķinu par nekustamā īpašuma nodokli. Bravo, Nil.

Šodien, tieši 2 nedēļas pēc uzmērīšanas, saņēmu gatavu kadastra lietu. Nākamais solis ir savā būvvaldē saņemt izziņu par jaunbūves būvniecības tiesisko pamatu (10-20 darba dienas), ar kuru pēc tam varēšu cilpot uz Zemesgrāmatu.

Īsāk sakot, trīs mēneši kā minimums.

4 domas par “Kadastrālā uzmērīšana, Zemesgrāmata and all that jazz”

  1. Palaidi garām niansi – būvvalde prasa papildus VZD inventarizācijas lietai mērnieka uzmērījumu ar sekojošu gaidīšanu datu aktualizācijai MDC.
    Par nodokli – man Olaine atsūtīja nodokļa rēķinu pāris dienas pirms VZD informēja par pasūtījuma izpildi 🙂

    Patīk

    1. Bāc. Artur, Tev patiešām ir taisnība. Dzīvoju ar pārliecību, ka tas, kas ir vajadzīgs, ir būvasu nospraušanas akts, bet kļūdījos.

      Noskaidroju, ka pa šo nedēļu mans elektroniski parakstītais iesniegums no būvvaldes centrālās pastkastes līdz speciālistam vēl nav nonācis. Tas nozīmē, ka man ir divas, maksimums trīs, dienas laika tajā pašā čupā iestumt arī ģeodēzisko izpildmērījumu.

      Gaidu, ko par šādu fantāziju teiks mērnieki.

      Patīk

      1. Es “uzrāvos” identiski”. Reāli mērnieki runā par 2-3 nedēļām, jo galvenā aizķeršanās ir MDC. Ja mērniekam tur ir “gali”, tad varēs tikt cauri pa kādu nedēļu. Starp citu – man banka nāca pretī un grozīja izmaksas nosacījumus dēļ birokrātiskas laika vilkšanas pašā sezonas karstumā, pietika iesākumam dokumenti, ka viss ir iesniegts un procesā.

        Patīk

Komentēt