Fasādes dēļi

Viena fasādes daļa jau ir apšūta, tāpēc pienācis laiks padalīties ar pieredzi kokmateriālu sagādē. Nekādu sensāciju šajā jomā nebija, jo izdevās atrast ļoti adekvātu piegādātāju ar ļoti adekvātu piedāvājumu. Iesākumam tomēr pastāstīšu, kā līdz tam nonācu.

Kaut kur biju aplipinājies ar iedomātu zināšanu bagāžu par to, ka dēļi noteikti jāpērk pie maziem vietējiem ražotājiem, ka lielāks platums automātiski nozīmē augstāku cenu, ka jāiepērk krāsu paraugi un jāgatavojas kaujai par īsto toni. Īstenība izrādījās citādāka un, par laimi, vienkāršāka.

Piemēram, uzzināju, ka smalki zāģētu apdares dēļu ar neēvelētu virsmu izgatavošanai nereti nepieciešamas specifiskas iekārtas. Ja sagatavi cauri ēvelēm velk zobots rullis, tas dēļa virsmā atstāj redzamas pēdas, tādēļ, izgatavojot ēvelētus apdares dēļus, vispirms tiek ēvelēta dēļa apakša, bet pēc tam – virsa.  Rezultātā fasāde ir bez bojājumiem, bet apakša nevienu īpaši neinteresē.

Otra lieta, vietējiem ražotājiem ir krietni lielāka apetīte, kas, visdrīzāk, izriet no maziem ražošanas apjomiem, uz kuru fona administrācijas izmaksas ir neproporcionālas. Pie tam, Latvijā izplatītā prakse, kad firmu īpašnieki savus privātos tēriņus (auto, degviela, sadzīves tehnika, elektronika) salādē uzņēmuma P/Z aprēķinā, rentabilitāti neuzlabo. Attiecīgi, overhead izmaksas ievērojami ietekmē kopējo pašizmaksu. Šī, protams, ir mana faktos nebalstītā hipotēze.

Rezultātā par cenu, ko vairāki vietējie prasīja par neapstrādātu dēli, no http://www.woodpainters.lv nopirku jau gatavus – gruntētus un divreiz nokrāsotus – dēļus. Finālā bija arī http://www.puumerkki.lv, taču viņi krāsotos paraugus ved nevis no Ķekavas, bet no Somijas. Īstenībā arī cena bija par kādu nieku zemāka, un tas ir interesanti, jo kā vieni, tā otri izmanto StoraEnso produkciju. Kokmateriāla platums kvadrātmetra cenu faktiski neietekmēja.

Izvēlējos 21mm biezu un 145mm platu egles USYk profilu. Kvalitāte lieliska – izkritušu zaru nav, maksimums, kāds robs pusspundē. Krāsotie paraugi pāris dienu laikā, viss apjoms – mazāk kā divās nedēļās. Toni uzjauca paši pēc Tikkurila katalogā noskatīta toņa koda un iedeva līdzi spaini krāsas zāģējuma vietu piekrāsošanai. Stiprinājām ar krāsotām caurejošām skrūvēm. Ļoti priecājos par rezultātu – dažādos diennakts laikos pie atšķirīga gaismas krišanas leņķa neēvelētā virsma maina nokrāsu. Forši.

Paralēli fasādes darbiem pagājušonedēļ darbu uzsāka arī jumiķi. Bildē var redzēt, ka viens stūris jau apjumts. Diemžēl sniegs un aukstums pirkstu lokanību neuzlabo, tāpēc elpojam dziļi un gaidām piemērotāku laiku.

20 domas par “Fasādes dēļi”

  1. Izskatās reāli labi! gandrīz jāsāk apdomāties par šādu variantu, bijām domājuši kaut kādu “trīnīša” kombināciju (esam pārdomās), bet konkrētais profils izskatās ļoti labi! Vari padalīties ar vairāk info par skrūvēm? Ko domāji ar “krāsotas”?
    ….Un vēl – diemžēl varu tikai piekrist komentāram par dažiem vietējiem/lokāliem uzņēmējiem – overheadi kombinācijā ar traģiski sliktu darba organizāciju/produktivitāti vēlmi pasūtīt kaut ko padara par mazohistisku vingrinājumu… Būs gandrīz kā pirmskrīzes gados, kad draugam ventilācijas sistēmu (trubas/iekārtas) uzstādīt brauca brigāde no Vācijas un tas sanāca ātrāk/kvalitatītvāk (+ nebija jāpārtaisa trīs reizes) un maksāja tikpat, tikai saimniekam ietaupīja laiku un nervus! Uzņēmēji – ja kāds lasa, lūdzu padomājiet par darba organizāciju!

    Publicējis 1 person

  2. Tā kā dēļi ir plati, citu stiprināšanas veidu kā caurejošas skrūves neapsvērām. Vērpšanās, iespējama staigāšana un tamlīdzīgi. Lai foršāk izskatās, skrūves nokrāsojām tādā pašā krāsā kā dēļus. Darbu vadītājs pats visu atrada un noorganizēja. Ja interesē, varu noskaidrot detaļas.

    Patīk

    1. Man ir četri latojuma slāņi – divi siltinājuma pīrāgā, divi virs vēja membrānas. Ar collštoku klāt stāvējis neesmu, bet minēšu, ka ārējais krusteniskais latojums ir 25×50 mm. Pašķir atpakaļ uz sadaļu par siltināšanu, tur bildēs apmēram var saprast.

      Patīk

      1. Man nav žēl pateikt savu cenu, bet negribētu savu piegādātāju nostādīt neērtā situācijā – man bija paliels apjoms (gandrīz 500 m2) un samērā vienkāršs profils bez gala spundes. Varu tikai pateikt, ka šie zēni strādā pēc BAFO (best and final offer) principa, un tāpēc es uzreiz saņēmu cenu, par kuru nav jākaulējas.

        Katrā ziņā, ja dabū piedāvājumu ap 12 eiro kvadrātmetrā, netērē savu laiku ar tālākiem meklējumiem un ņem ciet. Laiks, ko patērēsi, gaterī šķirojot dēļus, pērkot krāsu paraugus un pinzeles, krāsojot, žāvējot un atkal krāsojot, ir dārgāks.

        Publicējis 1 person

      2. Piekrītu, laba krāsa, pindzelētāji utt aizņem kopsummā vairāk laika un maksā tikpat. Vēl ja ir lazūra var eksperimentēt uz vietas, bet sedzošā krāsa, tikai gatavi krāsoti dēļi – es pat piemetu faktu un žāvēts 20x95dēlis, kas krāsots ne tai labāka kvalitātē objektā izmkasāja nedaudz virs 10eur/m2. Tagad vajadzēs saimniecības ēkai, ņemšu uzreiz krāsotus.

        laim0nis, ko darīsi ar skrūvju vietām kur spīd cauri baltā gruntskrāsa?

        Patīk

      3. Iedo sievai un bērniem mazo otiņu vai otiņu no nagu lakas un lai nopunkto visas vietas 😀 bet fakts ka visi sīkie defekti pazūd atkāpjoties 3 soļus vai pēc nedēļas dzīvošanas mājā. 🙂

        P.s. grunstkrāsu nepiedāvāja tonēt?

        Patīk

      4. Nav vērts. Tas ir koks. Mainoties gadalaikiem, tas pa gadu vismaz pāris reižu nostaigās, pastaipīsies un tā tālāk. Es pat pieļauju, ka viens dēlis no trīsdesmit būs jānomaina, īpaši saules pusē.

        Es nepainteresējos. Nelikās svarīgi, jo apzināti gāju uz raupju, neaptēstu virsmu kā dēļiem, tā ķieģelim.

        Patīk

      5. Klau, bet kā tev ir paredzēts mezgls kur 1.stāva jums pienāk pie 2stāva dēļu fasādes? skārda virsū vēl nav, bet dēļi ir – itkā prasītos ka kore iet zem dēļiem nevis pa virsu.

        Logus no ārpuses jau arī vēl līmēs ciet?

        Patīk

      6. Jā, dēļi sāksies kādus 7-10 cm virs jumta, un zem tiem ielaidīsim skārda joslu.

        Jā, šobrīd vēdināšanas nolūkos pa šķirbām svilpo vējš, bet iekšpusē lentas pie rāmjiem jau salīmētas un ārpusē arī noteikti būs.

        Patīk

  3. Vēl jautājums – vai krāsoji no visām pusēm? Man šie ieteica, ka labāk par to pašu (līdzīgu) naudu nevis 1 x no 4 pusēm, bet 2 reizes no 3 pusēm….

    Patīk

  4. Labdien,

    Būvēju māju, un arī vēlos apšūt siltinātus blokus ar koku. Vai Jūs siltinājāt fasādi un apšuvāt to ar koku pats, vai arī algojāt strādniekus? Ja esat apmierināts ar darbu, vai varat lūdzu atsūtīt strādnieku kontaktus? Iepriekš pateicos par atbildi.

    Patīk

Komentēt