Terase

Kā jau visās lietās, arī terasu būvēšanā ir dažādas skolas. Mans risinājums bija samērā vienkāršs – terasi pagatavot kā lielu mēbeli un novietot uz regulējamām plastmasas pēdām. Nevaru spriest, vai un cik lētāks/dārgāks šis risinājums ir salīdzinājumā ar citām metodēm, jo, ņemot vērā ļoti nelielo starpību starp grīdas un bruģa līmeni, citus variantus neizvērtēju. Turklāt, man palika pāri palete ar betona plāksnītēm, ko varēju izmantot pēdu balstīšanai.

Tātad, sākam ar līmeņa izlīdzināšanu un pieblietēšanu.

img_6014

Terases pēda savā konstrukcijā īpaši neatšķiras no parastas mēbeļu kājas. Šis izstrādājums saucas LIFTO PEDESTAL.

img_6015

Uz pēdām nostiprināts impregnētu lāgu rāmis.

img_6039

Uz rāmja caur gumijas starpliku ar nerūsējošā tērauda skrūvēm pieskrūvēti lapegles dēļi. Tā gumija pārdodas ruļļos, un viena puse tai ir lipīga.

img_6148

Dēļi stiprināti ar iezeņķētām caurejošām skrūvēm, lai pie nepieciešamības (atrast spraugā iekritušus sīkumus, nomainīt bojātu dēli, iebērt skudru indi) tos var bez piepūles noņemt.

img_6106

Kā redzams, ģeotekstilu vai plēvi zem terases neklāju. Zem terases ir blietēts šķembu un smilts maisījums un gandrīz pilnīga tumsa. Zālei vajadzēs ļoti piepūlēties, lai tur mēģinātu augt.

img_6105

Lai atvieglotu sev dzīvi, visus dēļus stiprinājām vienā virzienā. Tagad, kad jau nedēļu esam savā mājā nodzīvojuši, redzu, ka tās ir ne tikai ērtības būvējot, bet arī apdzīvojot – tā kā visas dēļu gropes ir vienā virzienā, ir ērti slaucīt un skalot gružus, skaidas utt.

20170908_102823

Lūk, rezultāts! Plānoju neko nekrāsot, neeļļot, ļaujot kokam izbalēt un kļūt pelēkam. Nupat runāju ar vairākiem draugiem par viņu pieredzi, un secināju, ka laimīgāki ir tie, kas lapeglē nemēģina neko iesūcināt. Zinātāji lai mani papildina, bet lapegles koksne ir tik blīva un sveķaina, ka agri vai vēlu jebkādu pārklājumu spiež nost.

Čalis, kurš nupat atjaunoja pirms 10 gadiem būvētas nekrāsotas lapegles terasi, dēļus noņēma, izlaida caur biezumēveli un uzlika atpakaļ. Meistari esot teikuši, ka tos droši varēs atkārtoti izmantot vēl vismaz reizes 3.

Otrs draugs pirms tiem pašiem 10 gadiem lapegles terasi nokrāsoja/ nolakoja/ saeļļoja (precīzi nezinu), un tagad sūdzas, ka katru gadu pārklājums ir jāatjauno.

P.S. Ieteikums. Ērtāka strādāšana būs, ja izvēlēsieties dēļus, kam abas puses ir vienādas. Ja vienā pusē gadās kāda skaida vai skabarga, dēli var apgriezt uz otru pusi un skrūvēt klāt.

‐——————————–

Papildināts 3 ziemas vēlāk:

Pēc lasītājas lūguma pievienoju attēlu, kur redzams, kā terase izskatās šodien. Kopumā bez pārsteigumiem. Pašam patīk.

N.B. Pēc pirmās ziemas izdomāju, ka terases dēļus vajag nomazgāt ar augstspiediena mazgātāja visniknāko turbo galvu. Tā noteikti bija kļūda – gludi ēvelētajā virsmā pacēlās sīka spuriņa. Tagad, staigājot ar basām kājām, jārēķinās, ka var gadīties pa skabargai.

17 domas par “Terase”

      1. Tomer pata delja kvalitate nav ta labaka, plus slepta montāža daziem deliem neizturēja. Nonemsu augsu un uzliksu pirts terasē, bet pie majas jaunus deljus.
        Ja un ar krasojumu arī fakts, ka jau pēc ziemas prasijas piekrasot

        Patīk

  1. Brīnišķīgs risinājums terases būvniecībai. Ļoti patīk betona plāksnes. Kura firma/meistars lika? Vai nav raizes, ka terases dēļi varētu sapūt, ja nemaz netiek apstrādāti?

    Patīk

    1. Paldies! Bruģēšanu uzticēju tam pašam Igoram, kas bruģi klāja Ernestam. Kontakti 28662029.

      Par terases dēļiem jautājums, protams, nav viennozīmīgs. Tie noteikti mainīs krāsu un faktūru, taču nedomāju, ka tuvāko 10 gadu laikā sabojāsies. Ļoti ceru uz toni “vecais šķūnis”.

      Patīk

      1. Paldies! Novēlu jauku dzīvošanu un ar nepacietību gaidu arī aprakstu, kā iekārtojāt māju – no krāsu izvēles līdz flīzēm un virtuves mēbelēm, jo man ļoti patīk jūsu nama estētika un praktiskie risinājumi!

        Patīk

  2. ar eļļošanu jau tā, ka ja apnīk, var to var pārstāt darīt, nav kā krāsa, ka kaut kas luptu nost vai būtu nesmuks. tipa vienu gadu es noeļļoju, otru un trešo man slinkums iemetas, ceturtajā atkal noeļļoju. vajadzētu būt, ka eļļošana tomēr nedaudz paildzina to mūžu.

    Patīk

Komentēt